Ugrás a tartalomra

Hetvenöt éves a Lampart Kórus

2024. június 13. csütörtök
Jubileumi kóruskoncert a Cziffra Központban
Hetvenöt éves a Lampart Kórus

Az idén hetvenöt éves Lampart-Budafok Vegyeskar a Cziffra Kulturális Központban tartotta jubileumi koncertjét június elsején. A nagy múltú budafoki énekkar negyvenöt éves barátságot ápol a füleki PRO KULTÚRA férfikarral, így nem véletlen, hogy a 48. Budafok-tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál keretében, e neves évforduló alkalmából együtt adott koncertet a két, egykor „zománcgyári” kórus. A közönség körében nagy elismerést kiváltó hangversenyen a két énekkar közösen énekelte el a Nyitókórust Smetana Az eladott menyasszony című operájából.

– Hetvenöt évvel ezelőtt a Lampart Zománcipari Művek Budafoki Gyárának énekelni szerető dolgozóiból szerveződött a vegyeskar, amelynek alapítása Hellényi Ferenc nevéhez fűződik, fennállása és sikere pedig Kalmár Márton karnagy, művészeti vezetőnek köszönhető. Az énekkar rövid időn belül ismertté vált Budafokon, később a kerületen kívül is. A kórustalálkozóknak köszönhetően Németországban, Bulgáriában, Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában, Hollandiában, Ukrajnában és Olaszországban is megismerték a világi és egyházi zeneműveket egyaránt éneklő dalkört –  beszélt a kezdetekről a kórust köszöntő és annak életútját bemutató Vankó András, aki arra is kitért, hogy az 1949-ben alakult Lampart-Budafok Vegyeskart 1990-ben Z. Juhász Irén karnagy vette át Kalmár Mártontól. 2017-től Arnold Eszter és Kriesch András, 2022-től pedig Kónyáné Puskás Laura a művészeti vezető. A kórus, amely 1997-ben a Vasas Szakszervezet Nívódíját, 1999-ben a Budafok-Tétény önkormányzatának „Kultúráért” díját érdemelte ki, 2019-ben a Hónap művésze lett.
A Lampart-Budafok Vegyeskar jubileumi hangversenyén Kónyáné Puskás Laura művészeti vezető, valamint Arnold Eszter és Kriesch András vezényletével elhangzott Telemann és Schubert egy-egy darabja, Lighfoot Dona nobis pacem és Fauré Hogyha szól című műve.
A Szlovákiából érkezett vendégegyüttes műsorán Sósik Réka vezényletével többek között szerepelt Wolf Péter Ave Maria és Christi Jones Bella Ciao szerzeménye is. A koncerten közreműködött Kriesch András és Hoffman András zongorán, valamint Horti Gábor vezetésével a Mozart Ifjúsági Zenekar.
Tamás Angéla